Köşe Yazısı

Altınçevre Haber

‘Bir Çocuk Bir Fidan’ sloganı ile yola çıkan www.altincevre.com bir yaşına girdi. Şebinkarahisar, Altınçevre ve yöresi adına  gündem oluşturmaya çalışan, sadece gerçekleri haber yaparak kamuoyu oluşturup, sizlerden gelen öneri ve eleştirileri dikkate alıp yayın hayatını sürdüren haber sitemiz bir yaşını tamamladı. Yayın ekibi olarak, dilimizin döndüğü kadar, gönül pınarlarımızdan geçenleri sizlerle paylaşmaya çalıştık. Köşe yazarlarımız ve haber editörlerimiz sizlerle buluşurlarken, temkinli ve saygılı olmaya, sadece doğruları yazma adına haber yaparak, sizlerle paylaşmaya gayret gösterdiler.

Bir yılını tamamlayan Altınçevre haber, esas amacı doğrultusunda, Bir Çocuk Bir Fidan olgusuna yavaş yavaş ulaşmak için gayret etmektedir. Bundan sonrada bu amacı doğrultusunda kamuoyu oluşturup sizlerle paylaşmaya devam edecektir.

Altınçevre Haber’in Çevreye olan duyarlılığını ön planda tutup,  uygulamaya geçirmek amacı ile sizlerle birlikte  çalışmalarına hız verme amacındadır.

Çocuklarımızın gelecekleri için tüm imkanlarımızı kullanıp, daha iyi yaşam kalitesi oluşturmaya çalışıyoruz. Ülkemizi ve dünyamızı ilgilendiren en önemli sorun olan küresel ısınma ve çevre unsurunu da çocuklarımız adına görmezlikten gelemeyiz.

Biliyoruz ki  son yıllarda, çevre sorunları dünyanın ve ülkemizin çözmek zorunda olduğu en önemli temel sorunlar arasına girmiştir.

Bir çocuk yetiştirirken bir fidan yetiştirmek, hatta birkaç fidan dikmeyi aklımızdan mutlaka geçirmek zorunda olduğumuzu unutmamalıyız. Yediğimiz meyve çekirdeklerinden hiç değilse bir tanesini toprakla buluşturmak sureti ile çevremize en azından bir çekirdek dikerek katkıda bulunmalıyız.

‘Dünya ekonomileri kalkınma politikalarını oluştururken sürdürülebilir kalkınma ilkelerine göre politika, program ve projeler üretmek zorundadırlar. Aksi takdirde sadece kar amacı güdüp çevre değerlerini dikkate almayan sanayiler dünyayı gelecekte insanlar için bir mezar haline getirecektir.’

Bu kaçınılmaz olguya bireyler olarak dirençli ve duyarlı olmak zorundayız.

Bu anlamda, Ülkemiz Orman ve ağaç fakiri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu konuya dikkat çekmek amacı ile kurulmuş Vakıfların, Derneklerin ve kişisel çalışmaların olduğunu da biliyoruz. Kalkınmanın sadece sanayi ile değil, Çevre ile birlikte olduğunu, Çevrenin ihmal edilemeyeceğini sanayileşmiş ülkeler artık gördüler ve bu konuda önlem almaya başladılar..

Ülkemizde ağaçlandırma adına Çevre ve Orman bakanlığının, yönetmelik ve teşvikleri doğrultusunda Valilik ve Kaymakamlıklar nezaretinde belirli organizasyonlar yapılmaktadır. Ancak, Ağaç dikme programları birkaç gün devam ettikten sonra, bir dahaki ağaç dikme gününe kadar bu çalışmalar maalesef unutulmakta, halk bazında sürekli ve bireysel çalışmalar yapılamamaktadır.

Bizler bu çalışmaları belirli kurumların görevi olarak görmeyip, sahip olduğumuz ormanlarımızı atalarımızdan kalan miras olarak değil, emanet olarak görmeli ve bu emaneti gelecek nesillere en iyi şekilde teslim etmek için gayret göstermeliyiz.

Ormanlarımızdan kesmiş olduğumuz bir ağaç için birkaç fidan, hiç değilse bir adet fidanı mutlaka yerine dikmeliyiz. Bu anlamda yedisinden yetmiş’ine herkes üzerine düşen görevi ve sorumluluğu yerine getirmelidir.

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığının özel orman kurma teşviklerini, yetkili birimler bilgilendirme ve yönlendirme toplantıları ile anlatarak, bu konuda halkımızı teşvik etmeleri gerekmektedir.

Bireyler olarak bizlerde, bu teşvikler hakkında daha duyarlı ve araştırmacı ruhu ile yetkilileri sürekli ziyaret edip, sağlanacak imkanları hayata geçirmeye gayret etmeliyiz.

Çevre ve Orman Bakanlığının yayınlamış olduğu genelgede, Teşvik verilerek Özel ağaçlandırma ve Orman  yapabilecekleri liste halinde açıklamış.

Bu genelgeye göre;

Köy tüzel kişilikleri,

Belde, İlçe,İl ve Büyük Şehir Belediyeleri.

Kamu Kurum ve Kuruluşları.

Tarımsal Kalkındırma Kooperatifleri.

Köye Hizmet Götürme Birlikleri.

Odalar, Dernekler, Vakıflar.

Her türlü ticari şirketler.

Gerçek Kişiler.

Özel ağaçlandırma yapabilir denmektedir.

Genelge doğrultusunda, yetkili mercilerin, yerel yöneticileri ve halkımızı aydınlatıcı bilgilendirme toplantıları yaparak, ilçemizde her köye bir orman kurulmasını sağlamaları gerekir

Bir diğer yöntem ise, sivil toplum kuruluşlarımızın organizasyonları ile olabilir.

Dernek ve Vakıflarımız,  Tüzüklerine acilen Çevre  ile ilgili madde ekleyip, bunun üzerinde programlar yapmalarıdır.

Yöremiz sivil örgütler açısından arzu edilen mesafeyi çoktan yakalamış ve çok iyi bir yerdedir.Vakıf ve Derneklerimizin, Çevre ve İnsan konusunu önemseyip sadece gündemine alması, bunu ulaşılması gereken bir hedef olarak görmesi yeterli olacaktır.

Sivil Toplum Kuruluşlarımızın çok güzel dernek lokalleri olabilir. Canlı yayınlar eşliğinde piknikler ve geceler organize edebilir, eğlenceler yapabilirler. Başarılı bir şekilde her yıl bu tür organizasyonları  profesyonel bir şekilde yapmaktadırlar.

Ancak; Dernek ve Vakıflarımız bu tür güzel Organizasyonları yaparken, Çevre olgusunu mutlaka birinci sıraya alıp, organizasyonlarına katılan kişi sayısı kadar temsil ettikleri yörenin müsait bir bölgesine fidan diktirmeli. Her yıl yapılacak fidan dikimi sonucunda, birkaç yıl sonra hiçbir yerden destek almadan derneklerimizin kendiliğinden birer adet ormanı olduğunu da  görebiliriz.

Ülkemizin her bölgesinde uygulanabilecek bu yöntem ile, Sivil toplum örgütleri ağaçlandırma hamlesi ile, Çevre ve Orman Bakanlığını kıskandıracak işleri yapması hiçte zor değil. Bu hamleyi Şebinkarahisar’ın Vakıf ve Derneklerinin başlatması çok önemli. Yapılan bu çalışma ile Çevre ve Orman Bakanlığından yöremize  mali katkı sağlama imkanı da  yakalanabilir.

Şebinkarahisar’da altmış iki Köy ve on dört Mahalle var. Her mahalle ve Köyün birer adet Derneği olduğunu kabul edersek, yetmiş altı dernek yapar. (Dernek sayısı 110 civarında) bir Derneğin ortalama iki yüz üyesi olduğunu düşünürsek, her dernek üye sayısı kadar fidan diktiğinde, bir yılda on beş bin iki yüz fidan Şebinkarahisar’a dikilmiş olacak. On yıl tekrarlandığında, onuncu yıl sonunda yöremize yüz elli iki bin adet fidan dikilecek, her köyümüzün küçük ve şirin birer adet ormanı  olacaktır.

Bu çalışma Şebinkarahisar’ı gündemde tutarken, Çevre ve Orman Bakanlığının ve diğer bakanlıklarında dikkatini bölgemize çekecek, Şebinkarahisar bir ilke daha önderlik edip örnek ilçe olacaktır.

Bir Çocuk, Bir Fidansa, fidanlarımıza özen gösterip çevremizi küresel ısınmaya karşı onları koruyarak ve yetiştirerek gösterelim.

Dedelerimizin bizlere bıraktığı Ormanlardan faydalanıyor, hala onların diktiği cevizleri topluyoruz.

Çalışmalarımızı bir günlük faaliyetler için değil, gelecek nesillere emanet edeceğimiz, Erozyonu önleyecek fidanlarımıza ayırma zamanı geldi.

Şebinkarahisar’da yeni dut bahçeleri, yeni mesire alanları, yeni cevizlikler, meyve bahçeleri fidanlıklar ve küçük ormanları oluşturmaya ne dersiniz?

Yeşil çevre, içilebilir su ve temiz hava dileklerimle…

Muhammed Kerim Koç

1996 yılında Giresun Şebinkarahisarda dünyaya geldim. İlk ve orta öğretimi şebinkarahisarda tamamladım. Liseyi şebinkarahisar Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde bitirdim. Üniversite için de Şebinkarahisar Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda Bilgisayar programcılığını okudum. Üniversite stajı için gelmiş olduğum özel bir firmada işe başladım ve halen aynı iş yerinde devam etmekteyim. Kendimi geliştirmek için Bilge adam akademiden sistem uzmanlığı eğitimi aldım. Sanallaştırma ve Ağ tarafında kendimi sürekli olarak geliştiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatın